Wat zijn de bijwerkingen van pravastatine?

Er is doorgaans een kleine kans op bijwerkingen als pravastatine als medicijn wordt gebruikt. De bijwerkingen worden daarbij onderscheiden in klachten en symptomen die zelden of zeer zelden voorkomen. Met betrekking tot de klachten die zelden voorkomen, geldt dat er bij het optreden van bijwerkingen vooral spierpijn, maar ook gewrichtspijn, spierkramp en spierzwakte worden ervaren. Als er zich spierpijn voordoet, treedt dat meestal op in de kuiten of onderrug, maar spierpijn door het hele lichaam kan eveneens worden ervaren.

De genoemde bijwerkingen zijn in principe onschuldig, maar als de klachten gepaard gaan met koorts, misselijkheid en braken is er sprake van een ernstige bijwerking op de spieren. In dat geval is het mogelijk dat de arts eventueel de dosering verlaagd of een ander medicijn voorschrijft. In de categorie met bijwerkingen die zeer zelden voorkomen bij pravastatine, kan er sprake zijn van maag- en darmklachten, maar ook van hoofdpijn, duizeligheid, slapeloosheid en vermoeidheid.

Zeer zelden treedt er huiduitslag, jeuk of haaruitval op en dat geldt eveneens voor het ontstaan van een doof of tintelend gevoel, psychische klachten en seksuele stoornissen. Een bijwerking van pravastatine die verder zeer zelden voorkomt, is een ontsteking van de alvleesklier of van de lever. Huiduitslag kan overigens ook ontstaan door overgevoeligheid van het medicijn, maar gaat dan vaak gepaard met zwellingen van bijvoorbeeld mond en lippen. Het is raadzaam om dan zo snel mogelijk medische hulp in te schakelen.